Kuchnia to serce domu, ale nie może istnieć bez odpowiedniego sprzętu do przygotowywania posiłków. Kuchenki wolnostojące cieszą się dużym uznaniem, ponieważ pasują do każdego pomieszczenia, a wraz z rozwojem technologii zyskały wiele przydatnych funkcji. Jeżeli cenisz sobie komfort, chcesz korzystać z rozwiązań, które doskonale znasz, kuchnie wolnostojące są właśnie dla Ciebie.
Niezbędnym urządzeniem w naszym domu jest kuchnia, ponieważ bez niej nie przyrządzimy żadnej potrawy. Kuchnie są stopniowo wypierane przez płyty grzejne, ale w dalszym ciągu cieszą się dużą popularnością. Na rynku znajdziemy pięć rodzajów kuchni wolnostojących.
Największą popularnością wśród kuchni wolnostojących cieszy się kuchenka gazowa, czyli taka w której zarówno płyta, jak i piekarnik, zasilane są gazem ziemnym lub propan butanem. W miejscach, w których nie ma dostępu do sieci gazowej, kuchenki zasilane są gazem z butli. Kuchnia gazowa posiada zazwyczaj 4 palniki oraz ruszt i piekarnik. W tego typu kuchenkach coraz częściej instalowane są elektryczne zapalarki gazu.
W tego typu urządzeniach płyta zasilana jest gazem, a piekarnik prądem. Piekarnik elektryczny posiada wiele użytecznych funkcji, np. termoobieg, grzanie górne, grzanie dolne i wiele innych. Tego rodzaju kuchnie są droższe w eksploatacji niż kuchnie gazowe.
Kuchenka elektryczna jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które nie posiadają w domu podłączenia do sieci gazowej. Jest ona zasilana wyłącznie prądem - zarówno płyta, jak i piekarnik. Naczynia stawia się bezpośrednio na polach grzewczych, które nawet po wyłączeniu, nadal oddają ciepło. Kuchnie elektryczne mogą posiadać różne płyty ze względu na rodzaj elementów grzejnych, np. tradycyjne posiadają pola grzewcze z żeliwnymi krążkami.
W kuchniach z płytą ceramiczną potrawy podgrzewane są za pomocą spirali elektrycznych lub lamp halogenowych. Tego typu sprzęt ładnie się prezentuje wizualnie i jest stosunkowo łatwy do czyszczenia, gdyż posiada płaską i gładką powierzchnię. Jednak ma też swoje wady – długo się nagrzewa, a później długo stygnie. Istnieje więc duże ryzyko poparzenia.
Kolejnym rodzajem kuchni elektrycznej jest kuchnia z płytą indukcyjną. W tego typu urządzeniach pod płytą umieszczone są cewki, które wytwarzają szybkozmienne pole magnetyczne. Gdy na płycie postawimy odpowiedni garnek, zostanie on podgrzany za pomocą magnetycznych prądów wirowych. Kuchnie indukcyjne są bardzo wydajne, szybko się nagrzewają (ale tylko konkretne pola) i równie szybko stygną. Zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa, gdyż wyłączają się automatycznie, gdy tylko ściągniemy z nich naczynie.