Marzysz o smaku i zapachu świeżego pieczywa o poranku? Żaden chleb nie smakuje tak dobrze, jak ten domowy, własnoręcznie przygotowany. Dowolny chleb możesz upiec w swoim domu w prosty sposób – przy pomocy wypiekacza do chleba. To urządzenie najpierw wyrobi ciasto do połączenia składników, a następnie za pomocą grzałek wypiecze chleb. Dzięki niemu Twoja praca ograniczona jest do minimum, a możesz delektować się świeżym pieczywem każdego dnia.
Samodzielny wyrób chleba nie musi być skomplikowaną i żmudną czynnością – wystarczy kupić odpowiedni wypiekacz do chleba. Przy pomocy takiego urządzenia małego AGD przygotujemy świeże, pachnące i zdrowe pieczywo z ulubionymi dodatkami.
Sposób działania tego typu sprzętów jest bardzo prosty. Wystarczy odmierzyć składniki, umieścić je w formie i włączyć maszynę. Następnie musimy wybrać odpowiedni program. Resztę czynności zrobi za nas urządzenie – wymiesza lub zmiksuje składniki, wygniecie ciasto i pozostawi je do wyrośnięcia, a na końcu upiecze. Tego typu sprzęty pozwalają zaoszczędzić czas i energię, ogromną ich zaletą jest to, że nie potrzebują stałego nadzoru.
Na rynku dostępne są wypiekacze do chleba wyposażone w jedno lub dwa mieszadła. Są to metalowe elementy umieszczone na dnie komory, a ich zadaniem jest ciągłe mieszanie ciasta. Ilość mieszadeł ma wpływ na maksymalną wagę chleba. W modelach z jednym mieszadłem chleb może ważyć maksymalnie 800 g, zaś w maszynach z dwoma mieszadłami 1600 g. Drugie rozwiązanie jest praktyczniejsze, ponieważ umożliwia sprawniejsze wyrobienie ciasta. Jeśli planujemy piec duże bochenki chlebów, lepiej wybrać sprzęt z dwoma mieszadłami. Warto jednak pamiętać, że dwa mieszadła oznaczają wyższą cenę oraz większe gabaryty oraz wypiekacza.
Wszystkie wypiekacze do chleba posiadają przynajmniej kilka programów, umożliwiających pieczenie różnego rodzaju pieczywa. Dzięki temu możemy przygotować ciasta bezglutenowe, drożdżowe, razowe, pszenno-żytnie, tostowe oraz pieczywo białe, bułki i bagietki. Maszyny do wypieku chleba można również wykorzystać, aby przyrządzić ciasto francuskie, na pizzę, makaron lub na słodkie wypieki. Bardziej zaawansowane modele umożliwiają przygotowanie dżemu lub marmolady.
Niektóre wypiekacze do chleba zostały wyposażone w kilka dodatkowych, ułatwiających pracę funkcji. Warta uwagi jest funkcja opóźnionego startu, dzięki której automat zacznie pracę o ustalonej przez nas godzinie. Dzięki temu możemy wyrobić ciasto wieczorem, a dopiero rano, przed samym śniadaniem upiec chleb. Ciekawą funkcją jest dźwiękowa sygnalizacja dodawania składników, która informuje użytkownika, kiedy powinien dodać określone produkty, np. zioła. Wiele wypiekaczy posiada antypoślizgowe nóżki, schowek na przewód oraz zabezpieczenie przed przegrzaniem urządzenia.