Chcesz gotować szybko, komfortowo i efektywnie? Jeśli brakuje Ci czasu na przygotowywanie codziennych posiłków, warto rozważyć zakup szybkowaru. Jak sama nazwa wskazuje, jego zaletą jest szybkość przygotowywania potraw – gotuje się w nim nawet kilka razy szybciej, niż w standardowym garnku. Szybkowary na płyty gazowe, elektryczne i indukcyjne można kupić w sklepie Max Elektro.
Szybkowar to małe urządzenie AGD, które powinno się znaleźć w każdej nowoczesnej kuchni. Umożliwia szybkie i wygodne przygotowywanie potraw, jednocześnie pozwalając zachować ich wartości odżywcze. Oferta szybkowarów jest dość szeroka - możemy wybrać model klasyczny bądź elektryczny, wykonany z aluminium lub ze stali nierdzewnej.
Szybkowar to praktyczny, szczelny garnek wykonany ze stali nierdzewnej bądź aluminium. Podczas gotowania rośnie w nim ciśnienie wody, dzięki czemu cały proces gotowania przebiega bardzo szybko. W pokrywie znajduje się specjalny zawór, który w razie potrzeby upuszcza nadmiar pary i utrzymuje w garnku stały poziom ciśnienia. Potrawy przyrządzone w szybkowarach zachowują swoje witaminy, zapach oraz smak. Tego typu garnki doskonale sprawdzą się u osób, które mają mało czasu na przygotowywanie posiłków.
Swoim wyglądem przypominają zwykłe garnki, ale posiadają szczelną pokrywkę. Ustawia się je na kuchence, aby zagotować wodę. Klasyczne modele przeznaczone są na kuchenkę gazową, elektryczną, indukcyjną lub ceramiczną. Nie posiadają wbudowanej elektroniki, są łatwe w obsłudze i stosunkowo tanie.
Tego typu sprzęty wymagają podłączenia do prądu, nie nadają się do używania na kuchenkach i płytach grzewczych. Są to nowe modele, wyposażone w wyświetlacz LCD, automatyczne wyłączanie oraz timer. Bardziej zaawansowane modele posiadają także możliwość ustawienia specjalnego programu gotowania.
W sklepach znajdziemy szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Te pierwsze modele są trwałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne, oprócz tego nie wydzielają metalicznego posmaku podczas gotowania potraw. Szybkowary wykonane ze stali nierdzewnej wolno się nagrzewają, dlatego warto wybrać model posiadający dno wykonane z innego materiału. Natomiast garnki wykonane z aluminium są niedrogie, lekkie, nagrzewają się szybko i równomiernie. Nie są jednak odporne na zarysowania, a przy wysokiej temperaturze aluminium może wydzielać substancje szkodliwe dla naszego zdrowia.