Czy wiesz, że suszenie jest jedną z najzdrowszych metod konserwowania żywności? Niestety jest też dość czasochłonne. Na szczęście żywność można szybciej wysuszyć w suszarce spożywczej o dużej mocy. W takim urządzeniu można przygotować suszone owoce, warzywa, grzyby, zioła, a także mięso. Suszona żywność ma nie tylko dłuższy termin przydatności, ale także pełno wartościowych składników. W sklepie Max Elektro dostępne są suszarki do grzybów, owoców i warzyw w różnych kształtach i pojemnościach, więc z pewnością znajdziesz model, który spełni Twoje potrzeby.
Suszenie należy do najstarszych metod konserwowania żywności. Można suszyć na słońcu, na strychu lub w piekarniku, jednak najlepszym sposobem jest zakup odpowiedniej suszarki do żywności. Umożliwi ona wysuszenie warzyw, owoców, grzybów, ziół, a nawet mięsa.
Suszarka do żywności pozwala szybko i skutecznie ususzyć określony rodzaj żywności, np. owoce, warzywa, zioła, grzyby, pestki, orzechy oraz mięso. Suszenie pozwala zachować wartości odżywcze składników, ich smak oraz aromat. Warto pamiętać, że do suszarki wkładamy tylko umyte, suche oraz pokrojone owoce i warzywa. W przypadku grzybów sprawa wygląda inaczej – nie powinno się ich myć, a jedynie przetrzeć czystą ściereczką. Zaletą suszonej żywności jest długi termin przydatności do spożycia.
W suszarkach powietrze ogrzewane jest przez grzałkę i spychane w dół przez mały wentylatorek, a następnie wypychane do góry po zewnętrznym obwodzie tac. Dzięki takiemu obiegowi powietrza, w całym urządzeniu utrzymuje się mniej więcej taka sama temperatura. Suszarki do warzyw i owoców posiadają różną moc – od 240 do 700 W. W dużej mierze to właśnie od mocy zależy wydajność i czas suszenia produktów.
Tego typu urządzenia AGD składają się z obudowy, w której znajduje się zespół wentylacyjno-grzewczy, z kilku sit oraz szczelnej pokrywy. Najważniejszym elementem suszarki są sita, na których rozkładana jest żywność. W zależności od modelu, suszarki mogą posiadać od 3 do 10 sit. Różnią się one również wielkością i kształtem. Niektóre zaawansowane modele zamiast tradycyjnych sit posiadają specjalne miski i pojemniki, które umożliwiają suszenie płynnej żywności. Wybierając suszarki do warzyw i owoców, warto zwrócić uwagę na ich obudowę. Najpraktyczniejsze są modele przezroczyste, ponieważ umożliwiają kontrolę suszonej żywności. Z kolei modele rozkładane będą łatwiejsze w obsłudze, myciu i przechowywaniu. Pokrywa suszarek powinna być szczelna, w przeciwnym razie urządzenie nie będzie wydajnie pracować. Na obudowie lub pokrywie umieszczone są przyciski, za pomocą których możemy regulować pracę naszego urządzenia.