W żadnej kuchni nie może zabraknąć przyborów do gotowania – łyżki, cedzaki, łopatki, chochelki, tarki i sitka są niezbędne do przyrządzania większości posiłków. Odpowiednie akcesoria nie tylko zwiększą komfort w czasie gotowania, ale również zapewnią wiele nowych możliwości. Zarówno podstawowe, jak i dodatkowe przybory kuchenne możesz kupić w naszym sklepie Max Elektro.
Odpowiednio dobrane przybory do gotowania ułatwiają przygotowywanie potraw, a także pozwalają zaoszczędzić czas i energię. W sklepach znajdziemy różnorodne akcesoria wykonane z metalu, drewna, plastiku lub silikonu. Warto wybrać akcesoria, które będą zarówno praktyczne, jak i atrakcyjne wizualnie.
Lista akcesoriów, które znacznie ułatwiłyby pracę w kuchni jest bardzo długa. Jednak są przybory absolutnie niezbędne, bez których nie przygotujemy niektórych potraw. Do najpotrzebniejszych akcesoriów należą: łopatki, łyżki, chochle, ubijaki, cedzaki, sitka, tłuczki, tarki, deski do krojenia, ugniatacze do ziemniaków, praski do czosnku, otwieracze do puszek, miski, naczynia żaroodporne, blachy do pieczenia oraz obieraczki do warzyw i owoców. Tego typu przybory AGD mogą być wykonane z różnych materiałów – najpopularniejsze są metalowe i drewniane, ale coraz częściej wykorzystujemy akcesoria wykonane z silikonu lub plastiku.
Przybory do gotowania wykonane z drewna są bardzo popularne i powszechnie wykorzystywane. Sprawdzą się szczególnie u osób, które korzystają z garnków i patelni teflonowych, ponieważ nie rysują ich powłoki. Drewniane akcesoria są lekkie, wygodne i bardzo tanie. Jednak są mało odporne na uszkodzenia i szybko chłoną wodę, dlatego powinno się je dokładnie wycierać po każdym umyciu. Oprócz tego, drewno jest podatne na nasiąkanie tłuszczem i pochłanianie zapachów.
Najbardziej trwałe i estetyczne są przybory kuchenne wykonane ze stali nierdzewnej. Nie odkształcają się, nie wchłaniają zapachów i są odporne na uszkodzenia. Co najważniejsze – są bezpieczne dla zdrowia, ponieważ nie wydzielają szkodliwych substancji chemicznych. Są jednak cięższe i droższe niż akcesoria drewniane.
Przybory do gotowania wykonane z tworzyw sztucznych są łatwe do utrzymania w czystości. Oprócz tego, nie wchłaniają wody, dzięki czemu nie rozwijają się w nich bakterie. Jednak niektóre plastikowe przyrządy mogą zawierać szkodliwe substancje, które wydzielają się po kontakcie z żywnością bądź pod wpływem wysokich temperatur.
Coraz chętniej wykorzystywane są przybory do gotowania wykonane z silikonu, który posiada szereg praktycznych właściwości. Jest elastyczny, ale nierozciągliwy, odporny zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury, nie odkształca się i nie pochłania zapachów. Oprócz tego, przybory silikonowe można bez problemu zamrozić albo włożyć do gorącego piekarnika. Silikon nie wpływa na smak potraw i nie wydziela żadnych szkodliwych substancji. Ponadto, przybory do gotowania wykonane z silikonu są kolorowe i charakteryzują się ciekawym designem. Jedynym minusem jest to, że silikon wykazuje małą odporność na uszkodzenia mechaniczne.