Ostrzałki
Nawet najdroższe noże kuchenne z biegiem użytkowania zaczną się tępić. Noże tracą swoją ostrość podczas krojenia żywności na twardych deskach do krojenia, częstego mycia w zmywarce, a nawet przez nieodpowiednie przechowywanie. Właśnie dlatego niezbędny jest zakup dobrej ostrzałki, która pozwoli nam szybko i skutecznie naostrzyć stępione ostrze.
Co to jest ostrzałka?
Jak sama nazwa wskazuje, ostrzałki to urządzenia umożliwiające ostrzenie ostrych części roboczych narzędzi. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów ostrzałek, np.: ostrzałka do wierteł, do łańcuchów, do pił tarczowych, do noży kosiarki, do noży heblarki, do noży strugarskich, do siekier, do dłut czy do pił widiowych. W sklepach znajdziemy również specjalne ostrzałki do nożyczek, a nawet do kredek, czyli popularne temperówki. W sklepie internetowym MaxElektro.pl oferujemy natomiast ostrzałki do noży kuchennych.
Jaka ostrzałka do noży kuchennych?
Na rynku znajdziemy wiele rodzajów ostrzałek do noży. Różnią się one nie tylko ceną, lecz także sposobem działania oraz wykorzystanym materiałem ściernym.
Ze względu na sposób działania, ostrzałki możemy podzielić na ręczne i elektryczne:
- Ostrzałka ręczna – czyli inaczej manualna. Taka ostrzałka nie wymaga podłączenia do prądu, jest łatwa w obsłudze i można z niej korzystać w dowolnym miejscu.
- Ostrzałka elektryczna – to najbardziej zaawansowana i jednocześnie najwygodniejsza w użyciu ostrzałka. Pozwala zarówno na ostrzenie zgrubne, jak i końcowe. Wymaga jednak podłączenia do gniazdka i jest o wiele droższa niż tradycyjna ostrzałka ręczna.
Ręczna ostrzałka do noży Elektryczna ostrzałka do noży
Podziału można również dokonać ze względu na mechanizm ostrzący:
- Ostrzałka kamienna – to tradycyjna osełka kamienna, która występuje w różnych kształtach. Popularna jest osełka okrągła, półokrągła lub trójkątna. Najczęściej wykorzystuje się naturalny kamień do ostrzenia, ale dostępne są również ostrzałki wykonane z ziaren ściernych lub syntetycznych. Nadaje się ona nie tylko do ostrzenia noży, lecz również do szlifowania i polerowania ostrza.
Źródło: www.fackelmann.com.pl
- Japoński kamień wodny – taka ostrzałka ma postać płaskiego, prostokątnego bloku kamiennego, zazwyczaj dwustronnego. Może być wykonana z naturalnych kamień, ale dostępne są również kamienie wodne z wkładem ceramicznym lub z warstwą diamentową. Takie ostrzałki dedykowane są głównie do ostrzenia noży japońskich.
Źródło: www.knifemaster.pl
- Ostrzałka diamentowa – przyjmuje postać kamieni, osełek, pilników lub krążków. Ma diamentową powierzchnię ostrzącą, która jest bardzo twarda, dzięki czemu znakomicie sprawdza się w przypadku noży z twardymi ostrzami lub z ostrzami wyszczerbionymi. Ostrzałki diamentowe nadają się do noży ceramicznych, tytanowych oraz wykonanych ze stali węglowej lub utwardzanej.
Źródło: www.knifemaster.pl
- Ostrzałka krążkowa (szczelinowa) – zbudowana jest z kilku par krążków umieszczonych w obudowie. Krążki są najczęściej metalowe lub ceramiczne. Taka ostrzałka jest łatwa w obsłudze – wystarczy przeciągnąć nóż przez szczelinę z krążkami. Sprawdzi się w przypadku noży z dwustronną krawędzią tnącą.
Źródło: www.zwilling.pl
- Ostrzałka płytkowa – ma specjalne płytki ostrzące, które ustawione są pod kątem 20°. Jest łatwa w obsłudze i dość uniwersalna, ponieważ nadaje się do ostrzenia różnych ostrzy.
Źródło: www.anysharp.pl
- Ostrzałka prętowa – to inaczej stalka lub musaka. Ma postać długiego pręta z rękojeścią i może być wykonana z różnych materiałów, np. ze stali, ceramiki czy stali pokrytej diamentami. Musaki do noży nie mają jednak właściwości ściernych, więc nie ostrzą, a jedynie prostują krawędź tnącą. Są dedykowane dla osób, które dbają o noże przed każdym użyciem, nie doprowadzając do ich silnego stępienia. Profesjonalna stalka do ostrzenia preferowana jest przez specjalistów – szefów kuchni, masarzy czy rzeźników, dlatego w sprzedaży znajdziemy tzw. stalki masarskie.
Źródło: www.fackelmann.com.pl
- Pozostałe ostrzałki – w sprzedaży znajdziemy również inne rodzaje ostrzałek do noży kuchennych. Mogą to być noże z ostrzałką w zestawie – w takim przypadku ostrzałka wmontowana jest w etui na noże lub zamontowana w listwie magnetycznej.
Jaką ostrzałkę do noży wybrać?
Jeśli chcemy, aby ostrzałka była skuteczna i dobrze nam służyła przez długi czas, przede wszystkim powinniśmy ją dopasować do rodzaju naszych noży. Warto pamiętać, że materiał, z jakiej została wykonana ostrzałka, powinien być twardszy niż materiał, z którego wykonano ostrze noża.
- Ostrzałki diamentowe nadają się do noży ceramicznych.
- Ostrzałki kamienne, ceramiczne i stalowe sprawdzą się do noży stalowych o podwyższonej twardości i noży tytanowych.
- Ostrzałki stalowe polecane są do noży stalowych.
- Cienkie ostrzałki prętowe nadają się do ostrzenia noży z ząbkami.
- Natomiast japońskie kamienie wodne najlepiej sprawdzą się w przypadku noży japońskich.