Możemy podzielić ze względu na rodzaj zasilania. Wyróżniamy więc lodówki: elektryczne, na gaz, na wkłady chłodzące oraz torby termiczne. Wybierając lodówkę należy zwrócić uwagę na jej pojemność, temperaturę chłodzenia, zużycie energii, a także dodatkowe opcje.
Są to bardzo popularne modele lodówek. Mogą być zasilane na kilka sposobów, np. z gniazda zapalniczki samochodowej lub z sieci. Oprócz tego, niektóre modele zostały wyposażone we wkłady chłodzące, dzięki czemu można z nich korzystać nie mając dostępu do prądu. Na rynku znajdziemy również lodówki elektryczne, w których producenci wykorzystują technologię termoelektryczną. Oznacza to, że urządzenia mogą zarówno chłodzić, jak i ogrzewać żywność. Zaletą tego typu urządzeń jest ich bogata oferta – poszczególne modele różnią się rozmiarami, kształtem, kolorystyką oraz sposobami zasilania.
Tego rodzaju lodówki turystyczne, do chłodzenia najczęściej wykorzystują sprężony amoniak. Mogą być również zasilane z gniazdka zapalniczki samochodowej. Cechują się wysoką energooszczędnością oraz wydajnością, są jednak ciężkie i nieporęczne. Ich wadą jest także wysoka cena – są o wiele droższe niż lodówki elektryczne.
To najpopularniejsze i najczęściej wybierane modele lodówek turystycznych. Nie wymagają zasilania, ponieważ posiadają izolację termiczną i wkłady chłodzące, które utrzymują niską temperaturę nawet do 12 godzin. Tego typu lodówki turystyczne najczęściej wykonane są z plastiku, są niewielkie i lekkie, dlatego bez problemu można je zabrać w plener. Należy jednak pamiętać, aby chłodzić wkłady przed użyciem.
Tańszą i zdecydowanie bardziej poręczną alternatywą dla lodówki turystycznej jest torba termiczna. Takie torby najczęściej wykonane są z poliestru lub bawełnianego płótna, a od wewnątrz wykończone są aluminium. Torba termiczna utrzymuje niską temperaturę przez około 2 godziny od momentu zapakowania żywności. Zanim jednak włożymy produkty do torby, najpierw musimy je odpowiednio schłodzić.