Frytkownice
Wbrew pozorom nie służą jedynie do przygotowywania frytek. Są to małe urządzenia AGD, dzięki którym przyrządzimy wszystkie potrawy wymagające smażenia na głębokim tłuszczu. Wybierając frytkownicę, należy zwrócić uwagę na wielkość kosza, pojemność misy na olej oraz dodatkowe funkcje, które wpłyną na komfort użytkowania.
Czym jest frytownica i do czego służy? 🍟
Frytkownica to urządzenie, które umożliwia smażenie na głębokim oleju. We frytownicy możemy przyrządzić nie tylko popularne frytki, ale również pączki, racuchy lub faworki, kurczaka, ryby, krewetki lub inne owoce morza. Generalnie frytkownica nadaje się do przygotowywania potraw, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu. Tego typu urządzenia podgrzewają olej do wysokiej, temperatury, a następnie rozpoczynają smażenie. Potrawy przygotowuje się szybciej we frytkownicy, niż tradycyjnie smażąc na patelni. Poza tym są one mniej nasiąknięte tłuszczem. Obecnie na rynku znajdziemy kilka rodzajów frytkownic.
Rodzaje frytkownic dostępne na rynku
Dostępne w sprzedaży frytkownice możemy podzielić ze względu na sposób montażu, zastosowanie oraz sposób działania.
Ze względu na sposób montażu wyróżniamy:
- Frytkownice wolnostojące – to najpopularniejsze rodzaje frytkownic. Stawia się je na blacie lub stole kuchennym, a po zakończonej pracy można z łatwością schować je do szafki.
- Frytkownice do zabudowy – takie modele na stałe montuje się w blacie kuchennym. Ich oferta jest jednak mocno ograniczona. Wśród takich modeli dominują głównie duże frytkownice gastronomiczne.
Frytkownice możemy podzielić też ze względu na zastosowanie na:
- Frytkownice domowe – to niewielkie urządzenia elektryczne, które umożliwiają smażenie frytek i innych potraw we własnej kuchni. Mają kompaktowe rozmiary, dzięki czemu nie zajmują wiele miejsca na blacie i z łatwością mieszczą się w szafce kuchennej.
- Frytkownice gastronomiczne – są to duże urządzenia, które znajdują zastosowanie w gastronomii: w barach, restauracjach i innych lokalach gastronomicznych. Mogą być elektryczne lub gazowe – te pierwsze wymagają jedynie podłączenia do prądu, a drugie do sieci gazowej. Poza tym taka frytkownica przemysłowa może mieć jedną lub dwie komory smażenia. Ich cechą charakterystyczną jest również zawór spustowy, który służy do odprowadzania zużytego oleju.
Natomiast ze względu na sposób działania wyróżniamy:
- Frytkownice tradycyjne (olejowe) – są to klasyczne frytkownice tłuszczowe, które pozwalają smażyć potrawy na głębokim tłuszczu. Mają specjalną misę, do której wlewa się olej. Następnie jest on podgrzewany do odpowiedniej temperatury za pomocą grzałek.
- Frytkownice beztłuszczowe (bezolejowe) – pozwalają na smażenie potraw bez tłuszczu, ponieważ działają na gorące powietrze. Przygotowane w ten sposób potrawy są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, a do tego niskokaloryczne.
- Frytkownice niskotłuszczowe – tego typu frytkownice do smażenia wymagają niewielkiej ilości tłuszczu, zazwyczaj wystarczy jedna łyżka oleju.
Odmianą frytkownicy jest AirFryer. Jest to urządzenie wielofunkcyjne, które pozwala nie tylko smażyć, ale również grillować i piec potrawy. Wszystko to odbywa się za pomocą powietrza, dzięki czemu przygotowywane potrawy są zdrowe i lekkostrawne. Tego typu powietrzne frytkownice ma w swojej ofercie marka Philips.
Budowa frytkownicy
Choć frytkownice różnią się zastosowaniem i sposobem działania, zbudowane są z podobnych elementów. Różnią się wielkością misy i kosza oraz dodatkowymi funkcjami. Frytownice zostały wyposażone w:
- Element grzejny – grzałka zazwyczaj umieszczona jest pod koszem, ale w niektórych modelach znajduje się w środku kosza.
- Filtr – umieszczony jest przy pokrywie, zapobiega przedostawaniu się zapachów i ogranicza wydzielanie oparów tłuszczu. Frytkownice zazwyczaj wyposażone są w filtry węglowe, które zapobiegają rozprzestrzenianiu się zapachów po całym domu oraz metalowe, które ograniczają wydzielanie tłustych oparów.
- Misę na olej – może być wbudowana lub wyjmowana. Frytkownica z wyjmowanym pojemnikiem na olej jest łatwiejsza do utrzymania w czystości i bezpieczniejsza w obsłudze. Jeśli chodzi o pojemność misy, to może ona wynosić od 0,5 do 4 litrów. Natomiast w modelach gastronomicznych komory smażenia mogą pomieścić nawet do 50 litrów oleju.
- Kosz – od jego wymiarów zależy, ile frytek będziemy mogli przygotować za jednym razem. Kosze posiadają wygodną rączkę, a swoim wyglądem przypominają siatkę, która umożliwia pozbycie się nadmiaru tłuszczu z potrawy. Na rynku dostępne są modele z koszem zwykłym, obrotowym lub podzielonym na dwie części.
- Obudowę – wykonywana jest z trwałych materiałów, najczęściej z aluminium, stali nierdzewnej lub tworzywa sztucznego.