Pozwolą nam pozbyć się chloru, metali ciężkich oraz zanieczyszczeń znajdujących się w wodzie. Dzięki dzbankom woda stanie się nie tylko czystsza, ale przede wszystkim zdrowsza i smaczniejsza.
Dzbanek filtrujący posiada zamontowany filtr węglowy, który zatrzymuje zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie. Filtr jest wyjmowany i zazwyczaj wymienia się go co dwa lub cztery tygodnie – w zależności od tego, jak często dzbanek jest użytkowany. Woda przepuszczona przez filtr jest pozbawiona chloru, rdzy oraz metali ciężkich i wszelkiego rodzaju zanieczyszczeń. Filtr neutralizuje także smak wody kranowej, czyniąc ją zdrowszą i smaczniejszą. Oprócz tego, chroni czajnik przed osadzającym się kamieniem.
Najważniejszym elementem każdego dzbanka jest wkład filtrujący. Dlatego przed zakupem dzbanka warto zorientować się, czy są do niego łatwo dostępne wkłady i ile kosztują. Jeśli zakupimy dzbanek mało znanej marki, możemy mieć problem z dokupieniem odpowiedniego filtra.
Wybierając dzbanek powinniśmy kierować się pojemnością, która w dużej mierze powiązana jest z jego kształtem. Należy jednak pamiętać, że część dzbanka zabierana jest przez pokrywę z filtrem. Dla jednej lub dwóch osób w zupełności wystarczy dzbanek o pojemności 1,4 l, zaś przy większej liczbie domowników, lepszym rozwiązaniem będzie model o większej pojemności.
Większość modeli posiada wskaźnik zużycia, który sygnalizuje kiedy powinniśmy wymienić filtr na nowy. Dzbanki filtrujące mogą posiadać różne typy wskaźników, np. elektroniczny, mechaniczny lub diodowy. Przy wskaźniku mechanicznym, ręcznie ustawia się datę wymiany filtra. Podobnie jest w przypadku wskaźnika elektrycznego, z tą różnicą, że na wyświetlaczu odmierzany jest czas do kolejnej wymiany filtra. Natomiast w przypadku wskaźnika diodowego, o wymianie filtra poinformuje nas migająca dioda. Po zresetowaniu, wskaźnik będzie od nowa odmierzał czas do kolejnej wymiany filtra.