Deski do krojenia
Deski do krojenia należą do podstawowego wyposażeniu kuchni. Wykorzystujemy je do krojenia chleba, siekania warzyw czy serwowania przekąsek. W sklepach znajdziemy deski drewniane, bambusowe, plastikowe, szklane, a nawet ceramiczne i granitowe.
Deski drewniane
Zdecydowanie najpopularniejsze i najchętniej wybierane przez konsumentów są drewniane deski do krojenia, które wykonywane są z drzew liściastych, np. z dębu, akacji, buku czy kokosu. Nie dość, że są wykonane z naturalnego materiału, to jeszcze wykazują właściwości bakteriobójcze. Deski drewniane są trwałe i łatwo dostępne, ale bardzo szybko wchłaniają wodę, odbarwiają się i przesiąkają zapachami.
Deski bambusowe
Deski bambusowe wykonane są z naturalnego materiału, jakim jest trawa bambusowa. Z racji tego, że rośnie ona bardzo szybko, jej zbiory są często powtarzane, co czyni deski bambusowe przyjaznymi dla środowiska. Takie deski są bardzo twarde, ale zarazem lekkie. Nie chłoną wilgoci, dzięki czemu nie rozwijają się w nich bakterie.
Deski plastikowe
Deski wykonane z tworzywa sztucznego są równie często wybierane, co deski drewniane. Występują w wielu kolorach, są łatwo dostępne i stosunkowo tanie. Choć plastik uznawany jest za higieniczny materiał, nie posiada właściwości zasklepiających i po pewnym czasie, w nacięciach zaczynają rozwijać się bakterie.
Deski szklane
Szklane deski do krojenia cenione są przede wszystkim za higieniczność i łatwość utrzymania w czystości. Nie chłoną zapachów i są odporne na działanie silnych detergentów, dlatego z powodzeniem można je myć zmywarce. Jednak szybko tępią noże i łatwo mogą ulec wyszczerbieniu lub stłuczeniu.
Deski ceramiczne
Deski ceramiczne cechują się odpornością na zarysowania, nie chłoną zapachów i wilgoci, a ponadto są łatwe do utrzymania w czystości. Dostępne są w wielu wzorach i wariantach kolorystycznych, dlatego doskonale nadają się do serwowania żywności i pięknie prezentują na półce. Jednak, podobnie jak deski szklane, szybko tępią noże i łatwo można je uszkodzić.
Deski granitowe
Deski do krojenia wykonane z kamienia są wyjątkowo trwałe i odporne na zarysowania. Nie chłoną wody, zapachów ani nie odbarwiają się, dlatego ich czyszczenie nie sprawia problemów. Ich wadą jest duży ciężar, który może przeszkadzać w przenoszeniu i codziennym użytkowaniu.