Płyty pod zabudowę
Często słyszy się, że kuchnia jest sercem domu. Co w takim razie jest sercem kuchni? Z pewnością sprzęt AGD, dzięki któremu będziemy mogli ugotować swoje ulubione potrawy. Obecnie, coraz więcej osób decyduje się na zakupu płyty pod zabudowę zamiast kuchni wolnostojącej. Czym są płyty pod zabudowę?
Jak sama nazwa wskazuje, są to płyty grzewcze, które montuje się na blacie kuchennym. Są one coraz chętniej wybierane przez konsumentów, ponieważ cechują się eleganckim wyglądem, a ponadto są łatwe do utrzymania w czystości. Płyty pod zabudowę dostępne są w kilku rodzajach, dlatego wybór tej jedynej będzie uzależniony od rodzaju instalacji, znajdującego się w naszej kuchni. Jeśli nie posiadamy przyłącza gazu, a jedynie instalację elektryczną, powinniśmy wybrać płytę indukcyjną lub ceramiczną. W sklepach dostępne są płyty gazowe, ceramiczne, indukcyjne i kombinowane.
Płyty gazowe
Płyty gazowe są zazwyczaj wyposażone w cztery palniki, choć na rynku znajdziemy również modele z trzema lub pięcioma palnikami. Mogą być wykonane z różnych materiałów – do najpopularniejszych należą modele wykonane ze stali nierdzewnej, emaliowane i szklane. Płyty ze stali nierdzewnej są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a wyglądem pasują do większości sprzętów kuchennych. Modele emaliowane cechują się uniwersalnym wyglądem i są łatwe do utrzymania w czystości. Natomiast szklane płyty gazowe prezentują się bardzo efektownie – palniki gazowe umieszczone są pod taflą szkła - jednak są mało odporne na uszkodzenia. Płyty indukcyjne
Obecnie są to najpopularniejsze płyty pod zabudowę. Są one zasilane energią elektryczną, ale ciepło jest wytwarzane w wyniku działania siły elektromagnetycznej. W takich urządzeniach nagrzewa się jedynie dno naczynia, a cała powierzchnia płyty pozostaje chłodna. Z tego względu, na płytach indukcyjnych można używać tylko odpowiednio przystosowanych naczyń z dnem ferromagnetycznym.
Płyty ceramiczne
Płyty ceramiczne wymagają podłączenia do prądu. Pod powierzchnią posiadają spiralki, które zasilają pola grzewcze. Tego typu płyty nagrzewają się dość wolno i równie wolno stygną po zakończeniu gotowania. Na rynku dostępne są modele z ramką lub bezramkowe. Płyty kombinowane
Płyty kombinowane to najrzadziej spotykane płyty pod zabudowę. Są one połączeniem kilku rodzajów płyt, np. mogą posiada dwa palniki gazowe i dwa pola indukcyjne bądź ceramiczne. Takie modele polecane są osobom, które nie mogę się zdecydować na jeden rodzaj płyty.