Urządzając kuchnię w zabudowie, nie możemy zapomnieć o zakupie odpowiedniej lodówki. Wybór tego typu sprzętów jest bardzo szeroki, dlatego wybierając lodówkę pod zabudowę zwróćmy uwagę na jej wymiary, pojemność, funkcje i jakość wykonania.
Lodówki przeznaczone pod zabudowę kuchenną różnią się od wolnostojących przede wszystkim samą konstrukcją. Mimo tego, że oba rodzaje urządzeń mają takie same lub podobne wymiary, lodówki pod zabudowę posiadają mniejszą pojemność. Są płytsze i węższe, ponieważ muszą zmieścić się w specjalnej kasecie zabudowy. Szafka na lodówkę musi być tak skonstruowana, aby zapewniała odpowiednią cyrkulację powietrza - lodówka nie może przylegać bezpośrednio do kasety. Należy także pamiętać, że żadna lodówka nie powinna być umieszczona w pobliżu ciepła, czyli np. obok płyty grzewczej.
Odpowiednia wentylacja jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania lodówki przeznaczonej pod zabudowę. Urządzenie nie może ściśle przylegać do kasety – między lodówką a tylną ścianą powinien być zachowany odstęp, przynajmniej 4 cm. Dzięki zachowaniu wolnej przestrzeni, zapewniamy prawidłowe ujście ciepła wydzielanego przez nasz sprzęt. Takie działanie chroni lodówkę przed przegrzaniem, a co za tym idzie – przed jej uszkodzeniem.
Lodówki pod zabudowę są mniej pojemne i zajmują więcej miejsca, dlatego jeśli masz małą kuchnię, lepszym wyborem będzie model wolnostojący. Urządzenia przeznaczone pod zabudowę są również droższe i mniej bezpieczne niż tradycyjne sprzęty. Należy pamiętać, że taka lodówka musi być dopasowana do mebli kuchennych, dlatego konieczne będzie zamówienie mebli na wymiar. Natomiast ich dużym atutem jest posiadanie płaskich drzwi, na których możemy zamontować front pasujący do naszych mebli kuchennych. Zabudowana lodówka nie rzuca się w oczy – tworzy integralną całość z meblami, dlatego nie zepsuje wystroju naszej kuchni.